Detox, de verschillende fasen
Ongeveer een keer per jaar probeer ik, in meer of mindere mate, een detox kuur te doen om mijn lichaam te reinigen en te resetten. Soms in de vorm van een week sap-vasten op een mooie locatie bij bijvoorbeeld Zest in Turkije. Soms doe ik een mildere variant door een week geen koffie, alcohol en vlees te eten. Wat houdt detox voor mij nou precies in en welke fases ik ken, vertel ik je in dit blog.
Wat betekent detox nu eigenlijk? Detox is een afkorting van detoxificatie, ook wel ontgifting of ontslakking genoemd. Tijdens een detox kuur reinig je de organen in jouw lichaam door middel van een onthouding, dieet, beweging, massage, supplementen en eventueel een spoeling. De meeste mensen voelen zich daarna weer fit en je hebt meer energie.
Het lastige, net als met alle andere diëten en gezondheidsvoorschriften, is dat detoxen voor iedereen anders werkt, elke lichaam is anders en algemene regels en voorschriften werken dus niet voor iedereen. Tevens is er weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van detox, de onderzoeken die er zijn, zijn vaak gedaan op een kleine schaal en niet goed wetenschappelijk onderbouwd. Met als gevolg dat de meningen over wel of niet detoxen behoorlijk verschillen. Voor mij werkt het wel, maar natuurlijk kan het voor jou heel anders zijn, dus zie deze blog vooral als mijn persoonlijke verhaal.
Er zijn verschillende fasen of stadia van detoxen. Misschien wil je alleen afkicken van alcohol, koffie of suiker, of je wilt je hele lichaam reinigen, alles is mogelijk.
Stoppen met alcohol
Het lichamelijk afkicken van alcohol duurt minimaal een week. De ontwenningsverschijnselen kunnen per persoon verschillen. Net als bij afkicken van allerlei andere gewoontes zijn de eerste dagen vaak het ergst. Het licht er natuurlijk ook aan hoeveel je normaliter drinkt. In principe is dit de eerste fase van een detox en voor de meeste mensen het gemakkelijkste. Als je echt wilt afkicken en je lever rust wilt geven is het echter wel verstandig deze fase een maand vol te houden. Een lever hersteld gelukkig vrij snel en de schade is natuurlijk heel erg afhankelijk van hoeveel drank je voordien hebt genomen. Maar het is goed om je lever zo nu en dan rust te geven.
Stoppen met koffie
Koffie en dan met name de cafeïne in koffie, maakt je alert,. Echter het nadeel van koffie is dat je er snel aan verslaafd raakt. Als je iedere dag, uit gewoonte en omdat je het lekker vind, zoals ik zo’n drie koppen koffie drinkt, ben je zonder dat je het door hebt al verslaafd. Naast in koffie vind je cafeïne natuurlijk ook in thee, cola en energydrinks. Als je gaat afkicken van cafeïne is dat soms in het begin best pittig. De eerste 1-7 dagen heb je meestal last van behoorlijke afkickverschijnselen zoals hoofdpijn, griep-achtige verschijnselen wazigheid, dufheid, slechte concentratie etc.
Als je echt wilt afkicken is het beter om het zo’n twee weken vol te houden, dan is je lichaam helemaal afgekickt. Tijdens dit deel, maar ook de andere fasen van de detox, is het verstandig om veel water te drinken. Door water te drinken zal je hoofdpijn iets afnemen, maar ook sporten kan helpen de symptomen te verminderen.
Stoppen met geraffineerde suikers
Een iets verder gevorderd stadium van detoxen is het afkicken van suikers. Als je stopt met snoepen ben je al een heel eind, maar er zijn veel producten die je dagelijks eet en drinkt en die zich in je lichaam gedragen als suiker. Denk bijvoorbeeld aan frisdrank en vruchtensappen uit pak. Die bevatten soms net zoveel suiker als cola. Daarnaast zijn er veel producten die niet klinken als suiker, maar dat wel zijn, zoals bijvoorbeeld: dextrose, fructose, glucose-fructosestroop, fructosestroop, glucosestroop, siroop, melasse, en dergelijke. Als je deze een week laat staan, zal je al snel resultaat merken. Je voelt je fitter en je hebt veel minder last van de “after dinner dip” doordat er minder pieken in je bloedsuikerspiegel. Meer over de verslavende werking van suiker een andere keer.
Stoppen met vlees
Als je afgekickt bent van de alcohol, koffie en suiker, is de volgende fase dat je voor een periode je voedingspatroon laat bestaan uit enkel groenten en fruit. Eet tijdens dit deel van de de detox geen zuivel en geen vlees, dat helpt echt om je darmen en de rest van je lichaam tot rust te laten komen.
Rauwe groenten leveren je wel alle vitaminen, mineralen en vezels die je nodig hebt, en tevens voldoende enzymen en antioxidanten.
Stoppen met vast voedsel
Vaak houdt de bekendste en meest extreme vorm van een detox-dieet in dat je geen vast voedsel eet, het zogenaamde sap-vasten. Je drinkt dagelijks slechts acht glazen groente en vruchten sap, Als je deze vorm van detox gaat doen, zorg dan dat je eerst afbouwt, met onder andere de tips hiervoor, maar ook door dagen voor de kuur al minder te gaat eten en drinken. Zo bereid je jouw lichaam voor op de detox. Een dergelijke extreme kuur mag je nooit te lang duren, en zeker niet langer dan tien dagen. Tevens is het belangrijk dat je voldoende voedingsmiddelen binnen krijgt, dus als je deze vorm van detox gaat doen is het verstandig dit samen te doen met een organisatie die weet welke groente en fruit goed voor je zijn. Zo zijn er veel verschillende sap-vasten pakketten van 3 of 5 dagen te koop. Ook kan je jezelf verwennen met een vakantie naar een kuuroord, het voordeel daarvan is dat er geen eten in de koelkast staat en je dus de verleiding makkelijker kan weerstaan.
Welke fase je van detox je ook doet, alle beetjes helpen om je lichaam rust te geven. In mijn volgende blog geef ik je tips wat bij het detoxen goed helpt ter ondersteuning.
PS Het boek Daytox op de foto is van Kyra de Vreeze, super leuk boek als je meer wilt lezen over detoxen.