6 redenen waarom je moet planken

De meeste mensen weten inmiddels wel wat planken is, maar er zijn altijd nog mensen die me aankijken alsof ze water zien branden. Dus ik dacht waarom niet een blog wijden aan deze top oefening waar je je hele lichaam mee kan trainen.

Als je slecht één oefening zou kunnen doen, dan is het wel planken of planking, één van de meest effectieve oefeningen die je kunt doen. In een korte tijd en met relatief weinig kun je grote resultaten boeken. Hieronder zes redenen waarom iedereen zou moeten gaan ‘planken’.

1. Planken kost weinig tijd

Met slechts een paar minute per dag kun je al planken. Heb je het nog nooit gedaan doe dan de planking challenge en bouw in 30 dagen op naar 3 minuten planken, zelfs in zo een korte tijd is de oefening al effectief. De plank oefening is veel effectiever dan de traditionele buikspieroefeningen als crunches. Dus met een relatief korte inspanning kun je mooie resultaten boeken.

2. Je hebt geen dure fitness apparatuur nodig

Een andere reden die planken populair maakt is het feit dat je er geen gewichten of andere dure fitness apparatuur voor nodig hebt. Je kunt de plank gewoon overall uitoefenen. Je gebruikt namelijk je eigen lichaamsgewicht als belasting. Het enige dat je gebruikt is een handdoek of een matje als je last krijgt van je ellebogen of onderarmen Hierdoor kan je planken dus overall uitvoeren, zowel thuis als op reis.

3. Het is een simpele oefening

De basisplank is een simpele oefening die door iedereen gedaan kan worden. Ga plat op je buik liggen en zet je ellebogen onder je schouders. Zet je tenen in de vloer en druk je bovenlichaam omhoog waarbij je blijft steunen op je onderarmen en tenen. Wat belangrijk is bij planken is dat je niet in je rug gaat hangen, probeer van je lichaam een rechte plank te maken (vandaar de naam 😉 ) Het helpt door goed je navel in te trekken en je buikspieren aan te spannen. Planken ziet er makkelijk uit, maar is zwaarder dan je denkt.

4. Ideale training voor bijna je hele lichaam

Wanneer je de plank goed uitvoert versterk je er bijna je hele lichaam mee. Planken is niet alleen heel goed voor je buikspieren en rugspieren, maar je traint je er ook je core stability mee en de spieren van je billen, bovenbenen, armen en schouders. Met planking versterk je dus jouw hele core.

5. Je houding en balans verbetert

Doordat je je core stability traint, werk je ook aan het verbeteren van je houding door de plank-oefeningen te doen. Core stability, oftewel rompstabiliteit is het korset van spieren rondom je rug, bekken en buik. Het is belangrijk dat je een sterke core hebt, het zorgt ervoor dat je beter staat en een betere balans hebt. Heb je net al sik bijvoorbeeld moeite om op één been te blijven staan? Dan is het belangrijk om je core stability te trainen.

6. Er zijn veel mogelijkheden en variaties

Als je de standard plank zat bent of te makkelijk vind, kun je nog uitbreiden met heel veel variaties, waaronder de hoge plank (op de handen ipv je onderarmen), de side plank (op een been en arm steunend) of de superman plank. Hierbij wordt het planken niet alleen zwaarder, maar kun je ook de focus op bepaalde spieren of spiergroepen leggen. Door alle verschillende varianten kun je een complete workout maken met alleen planken, zonder gebruik van enig fitness materiaal.

Hoe leer je planken?

Heb ik je overtuigd en doe je mee met planken? In mijn volgende blog zal ik een schema delen hoe je dit goed kan opbouwen.